Kategoritë

INTEGRIME Holshtajn: Të zbatohet Marrëveshja për fqinjësi të mirë, ndërsa reformat në Maqedoninë e Veriut të vazhdojnë

Midis Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë ka marrëdhënie të fqinjësisë së mirë. Bullgaria e para e njohu Maqedoninë e Veriut si të pavarur dhe është mbështetëse e fuqishme të europianizimit  të mbarë rajonit, veçanërisht në procesin e afrimit të Maqedonisë së Veriut drejt BE-së. Përveç kësaj, ekziston edhe Marrëveshje për fqinjësi të mirë dhe, sipas meje, ajo duhet të përmbushet me jetë dhe të zbatohet në mënyrë të vazhdueshme, tha sot ambasadorja e Gjermanisë në vend, Anke Holshtajn.

Në intervistën për Studio 10 në televizionin 24, Holshtajni theksoi se Gjermania edhe më tej do të mbetet mbështetësve e fuqishme e Maqedonisë së Veriut. Është me rëndësi, të shfrytëzohet koha për reforma dhe Evropa të sillet në Maqedoni të Veriut.

Ajo u përqendrua në Marrëveshjen e Eliseut, duke nënvizuar se edhe me të nuk janë përmendur pengesa të llojit të identitetit, gjuhës dhe historisë midis Francës dhe Gjermanisë.

“Marrëveshja e Eliseut është dakorduar 18 vjet pas mbarimit të Luftës së Dytë Botërore dhe i ka dhënë fund të a.q. miqësi iskonike midis të dyja vendeve, me çfarë është krijuar bazë politike, ligjore dhe simbolike për bashkëpunim të përbashkët”, tha ambasadorja.

Lidhur me Bashkimin Evropian, potencoi se kjo është një bashkësi vlerash: demokraci, shtet ligjor, pavarësi të pavarur, media të lira dhe barazi të plotë për të gjithë.

“Ato janë vlera në të cilat mbështet BE-ja në tërësi dhe ky është slogani ynë “unitet në shumëllojshmëri”. Nuk duhet të tolerojmë në vendet-anëtare të ketë zhvillime të cilat janë larg atyre vlerave”, theksoi Holshtajni.