Kategoritë

INTEGRIME Historianët me lëvizje të vogla përpara, por ende nuk ka marrëveshje për Goce Dellçevin

Pas dy ditësh bisedimesh në Shkup, historianët maqedonas dhe bullgarë nuk kanë bërë asnjë progres për Goce Dellçevin, i cili mbetet një pengesë. Ka propozime dhe ide të reja për të cilat ende nuk janë zbuluar detaje, por një takim i ri është paralajmëruar në Sofje deri në fund të vitit.

Bashkëkryetarët e Komisionit të përbashkët për çështje historike dhe arsimore midis dy vendeve, Dragi Gjorgiev dhe Angell Dimitrov, thanë dje pasdite se procesi i bisedimeve vazhdon edhe mëtej.

“Ka norma të vogla të lëvizjes përpara dhe për mua kjo është e rëndësishme tani. Procesi i negociatave vazhdon, me të gjitha vështirësitë dhe të gjitha temat e ndjeshme në tryezë. Unë kërkoj durim dhe më shumë vëmendje për ne dhe kolegët tanë nga Bullgaria, në mënyrë që çështjet të diskutohen me sa më pak emocione dhe tensione. Vetëm në atë mënyrë mund të kapërcehen gjërat”, tha bashkëkryesuesi i komisionit nga pala maqedonase Dragi Gjorgiev.

Homologu i tij bullgar Angell Dimitrov tha se në komisioni nuk u diskutua fare për gjuhën maqedonase. Kjo, tha Dimitrov duke iu përgjigjur një pyetje gazetari, është një temë që gjuhëtarët duhet të diskutojnë.

Komisioni u mblodh pas një pauze prej gati një viti, dhe arsyeja për këtë ishte pandemia me Kovid-19, por edhe zgjedhjet që u zhvilluan në vendin tonë.

Komisioni i përbashkët maqedono-bullgar deri më tani ka arritur të bëjë disa përparime në lidhje me periudhën antike dhe Mesjetën, por asnjë marrëveshje për çështjen e Goce Dellçevit.

Kryeministri Zoran Zaev dje deklaroi se në përvojën time modeste politike si kryetar i Qeverisë, ne kurrë nuk kemi hartuar një “plan B”, sepse atëherë kjo do të nënkuptojë se po heqim dorë nga “plani A”, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve nëse vendi ka një “plan B”, nëse negociatat për anëtarësim në BE nuk fillojnë në dhjetor.

“Nuk dua të flas për planin B, ne duhet të kemi sukses”, theksoi Zaev pas kontrollit në pikën për hedhje në Shkup, ku hidhen stufa të vjetra dhe trupa të tjerë jooekologjikë për ngrohje.

Sipas tij, e vetmja mundësi është gjetja e zgjidhjeve me respekt dhe mirëkuptim të ndërsjellë. “Unë besoj se ka zgjidhje edhe për këto çështje, të cilat janë një sfidë aktuale”, potencoi kryeministri.

Ai deklaroi se beson se Komisioni i përbashkët i Maqedonisë dhe Bullgarisë për çështje historike do të jetë në gjendje të gjejë zgjidhje, pasi, siç tha ai, ata patën dje “ditë të këndshme pozitive”.

“Ne jemi një rajon shumë i vogël, ne jemi të lidhur historikisht dhe besoj se do të jemi të zgjuar, ajo histori e përbashkët nga e kaluara të na bëjë miq më të mëdhenj, dhe jo të na përçajë”, shtoi Zaev.

Ai theksoi se ka kohë të mjaftueshme për të shqyrtuar çështje të tjera të hapura politike, në mënyrë që të vazhdojë procesi i integrimit evropian i vendit me kënaqësi të ndërsjellë me mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare me BE-në në dhjetor.

Sipas tij, nëse Goce Dellçev nuk do të ishte, do të na duhej ta shpiknim, në mënyrë që ai të ishte një urë për miqësinë midis dy vendeve.

“Besoj se do të jemi evropianë dhe me frymë evropiane do të jemi në gjendje të gjejmë zgjidhje të mençura në mënyrë që të ndihmojmë njëri-tjetrin dhe të ecim përpara”, potencoi kryeministri Zaev.

Kolegu i tij bullgar Bojko Borisov publikoi në Fejsbuk se ai dhe kancelarja gjermane Angela Merkel i mbështesin vendet e Ballkanit Perëndimor në rrugën e tyre drejt BE-së.

“Bullgaria do të vazhdojë të punojë në mënyrë aktive në atë drejtim gjatë presidencës sonë të përbashkët me Republikën e Maqedonisë së Veriut në Procesin e Berlinit. I vlerësoj përpjekjet e presidencës gjermane me Këshillin e BE-së për të gjetur zgjidhjet më të përshtatshme për mbrojtjen e shëndetit të të gjithë qytetarëve evropianë, si dhe të jetës ekonomike”, tha Borisov në profilin e tij në Fejsbuk.

Ai shtoi në publikim se i ka thënë presidentit francez Emanuel Makron se BE-ja duhet të veprojë në një mënyrë të koordinuar në luftën kundër pandemisë, por që edhe vendet anëtare nuk duhet të privohen nga mundësia për të marrë vetë vendime.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.