Kategoritë

KOVID-19 Negociohet me të gjithë prodhuesit për furnizim më të shpejtë të vaksinave, kinezet priten deri në fund të muajit

Kryeministri Zoran Zaev deklaroi sot se në vend po bëhen përpjekje për të marrë vaksina nga të gjithë prodhuesit sa më shpejt që të jetë e mundur. Vaksinat kineze, paralajmëroi, pritet të mbërrijnë deri në fund të këtij muaji.

“Në pjesën e llogaritjeve kemi parë që ka ende hapësirë për lidhje të kontratave, bërjen e porosive ose paradhënieve, siç janë modalitetet kur porosisim vaksina. Dhe në përpjekje për të thënë se ja të gjitha vaksinat jemi përpjekur t’i blejmë, kështu që cila të arrijë më herët dhe më shpejt është më më mirë. Për këtë dhashë drejtime që ministri i Shëndetësisë në përputhje me ekspertët ekspertë të cilët vërtetuan se ka mundësi edhe për 100 mijë vaksina t’i blejnë menjëherë nga vaksina që nuk e kemi, dhe kjo është “Sputnik”. Ata hynë në bisedime menjëherë”, tha kryeministri.

E falënderoi ambasadorin e Federatës Ruse për ndihmën që sa më shpejt  që të jetë e mundur të përfundojnë formalitetet rreth  para-kontratave, kontratave, sigurimet, të gjitha detajet që ekzistojnë, si dhe për të gjitha vaksinat e tjera në mënyrë që, siç theksoi ai, të mund të presim nga pothuajse të gjithë vaksinat që janë porositur.

Them të gjithë sepse përmes mekanizmit KOVAKS janë edhe Moderne dhe AstraZeneka, Fajzer tashmë e kemi, nga Kina kemi porositur, kështu që ta dinë qytetarët se tekstualisht nga të gjithë prodhuesit e vaksinave përmes vendeve përkatëse ose kompanive apo fondeve që janë të autorizuar lidhim kontrata me qëllimin përfundimtar që sa më shpejt që të jetë e mundur të ketë sasi të mjaftueshme të vaksinave”, tha Zaev, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve pasi dëshmoi në gjykatë në rastin “Titanik”.

Ai njoftoi se sipas informacioneve me të cilat disponon deri në fund të shkurtit, duhet t’i presim vaksinat kineze.

“Kaloi të enjten ose të premten Viti i Ri kinez, dinamikat janë intensifikuar. E di që dje, megjithëse ishte  e diel që në mëngjes, së pari unë dërgova letër, pastaj ministri Bujar Osmani dërgoi përmes Ambasadës kineze, por edhe ambasadës sonë që menjëherë t’i përshpejtojmë proceset me qëllim që të bëhet më shpejt ngarkimi. E di që ata kërkuan datë konkrete për ngarkim, është gjatë kësaj jave, besoj se deri në fund të shkurtit. Ndërsa për Sputnik do t’i dimë detajet  sapo të lidhen marrëveshje, para-marrëveshje, dokumente në mënyrë që të mundet konform kësaj të projektojmë datat kur t’i shpërndajmë”, kryeministri Zaev.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.