Kategoritë

BOTA Navalni: Qëllimi i procesit gjyqësor është frikësimi i rusëve

Në seancën e sotme gjyqësore të caktuar në Moskë, gjykatësi që zhvillonte procesin gjyqësor kundër Aleksej Navalnit e ndaloi të akuzuarin të fliste për politikë dhe e kritikoi ashpër për paraqitjen e tij, transmetuan mediat ruse.

Lideri rus opozitar iu referua vendimit të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut në Strasburg në rastin “Iv Roshe”, sipas të cilit ai mori dënim me kusht i cili tani kërcënon të shndërrohet në të efektshëm.

“Ata duan të më burgosin në për rastin në të cilën jam shpallur tashmë i pafajshëm. GJEDNJ-ja është pjesë e gjyqësorit sepse Rusia është anëtare e Këshillit të Evropës”, tha Navalni.

Lideri rus opozitar filloi të fliste për qeverinë ruse, veçanërisht duke theksuar se qëllimi i këtij procesi është të frikësojë rusët.

Gjykatësi e thirri atë që të flasë vetëm për bazën e lëndës gjyqësore.

“Le t’i kthehemi procesit”, pyeti gjykatësi në ndërhyrjen e tij. “Ne nuk jemi në një tubim tani dhe ju nuk jeni në rolin e folësit”, pyeti gjykatësi.

Navalni rrezikohet me heqjen e dënimit me kusht dhe shndërrimin e tij në një dënim efektiv me burg.

Përndryshe, kjo masë përdoret mjaft aktivisht në Rusi, sepse vetëm vitin e kaluar dënimi me kusht u zëvendësua me një dënim efektiv tek 11.300 persona, ndërsa në vitin 2019 – mbi 15.000 persona.