Kategoritë

GREQI Fillon procedura e ratifikimit të Marrëveshjes së Prespës në Kuvendin e Greqisë

Propozim – Ligji për ratifikimin dhe fuqizimin e Marrëveshjes së Prespës sot do të shqyrtohet në Kuvendin e Geqisë nga Komisioni për Mbrojtje Nacionale dhe Punë të Jashtme.

Kryetari i Kuvendit, Nikos Vucis, paraprakisht do të mbajë takim me nënkryetarët që të caktohet procedura parlamentare, gjegjësisht sa mbledhje do të mbajë komisioni dhe kur do të caktohet seanca plenare.

Propozim-ligji të shtunën u dorëzua në Parlamentin e Greqisë, ndërkaq pritet që të votohet deri të premten.

Propozim-ligji nga ministria e Punëve të Jashtme të Greqisë, që është me titull “Ratifikimi i marrëveshjes përfundimtare për zgjidhjen e dallimeve që janë të sqaruara në vendimet e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara 817 (1993) dhe 845 (1993), ndalimin e marrëveshjes së përkohshme të vitit 1995 dhe vendosjen e partneritetit strategjik mes dy vendeve”, thuhet në tre nene.

Neni i parë është Marrëveshja e Prespës, neni i dytë ka të bëjë me ngritjen e nivelit të Zyrës për Lidhje në Shkup në ambasadë dhe të Zyrës për Çështje Konsullore, Ekonomike dhe Tregtare në nivel të Konzullit Gjeneral. Neni i tretë sqaron se ligji hyn në fuqi pas publikimit në Gazetën Zyrtare, ndërkaq marrëveshja pas ratifikimit, në pajtueshmëri me nenin 20.

Propozim-ligji, me datë më 18 janar 2019, është nënshkruar nga kryeministri Aleksis Cipras dhe ministrat e Qeverisë së tij.