Kategoritë

VLERA TË GJELBRA Deralla: Vlera të gjelbra dhe deklarata nacionaliste në një komunë nuk shkojnë bashkë

Karvani i Gjelbër i CIVILit  mbajti një punëtori “Po vijnë të Gjelbrit” në komunën e Gostivarit. Në punëtori morën pjesë kryetari i Komunës së Gostivarit, i cili foli në fillim të punëtorisë, anëtarët e këshillit komunal, anëtarë të OJQ-së nga Gostivari Gveko dhe qytetarë të komunës. Presidenti i CIVILit, Xhabir Deralla, promovoi projektin “Po vijnë të Gjelbrit” para pjesëmarrësve të seminarit, dhe shpjegoi se cilat janë vlerat e gjelbra në të vërtetë dhe aspektet që ato mbulojnë.

Përshëndetje të gjithëve! Jam veçanërisht i nderuar nga mikpritja e Gostivarit si komunë, e cila është destinacioni ynë i pashmangshëm në të gjitha hartat tona të projektit, natyrisht…

Gostivari është një shembull i shumë gjërave pozitive, është gjithashtu një komunë me shumë sfida që padyshim janë pjesë e Maqedonisë çdo ditë. Sot ne jemi këtu për të promovuar vlerat e gjelbra, drejtësinë shoqërore dhe anti-nacionalizmin. Këto janë tre terma ose tre kategori, tre fusha për të cilat CIVIL i në bashkëpunim me Fondacionin Heinrich Bell nga Gjermania – Zyra Rajonale e Sarajevës, ka punuar për pesë ose gjashtë vjet. Ajo që duam të promovojmë në publik, dhe së fundmi me këtë karvan të gjelbër me të cilin filluam në Shkup dhe destinacioni i dytë është Gostivari, është se vlerat e gjelbra nuk nënkuptojnë  kujdesin për pastërtinë komunale … Ose, ato nuk do të nënkuptojnë vetëm atë. Kujdesi për pastërtinë komunale nënkupton një konstelacion dhe kontekstualizim të ndryshëm. Të kujdesesh për vlerat e gjelbërta do të thotë mbi të gjitha, dhe mbi të gjitha – të kujdesesh për të drejtat dhe liritë e njeriut, të kujdesesh për dinjitetin njerëzor. Sepse do të doja që tani, nga këta njëzet njerëz të pranishëm, të pyesin, le të ngrejë dorën dikush që njeh një familje të varfër me  panel solar në çatinë e shtëpisë së tyre … Nëse nuk gaboj, nuk e shoh dorë të ngritur. Një familje e varfër nuk mund të vendosë një panel solar në çatinë e shtëpisë së tyre, sepse çatia mund të shembet! Dhe shpesh rrjedh ujë nga ato çati. Paneli solar kushton, por ato para edhe  paguhen pas një kohe, megjithatë, një familje e varfër nuk mund ta bëjë këtë sepse është e varfër, sepse është një investim i madh për familjet mesatare në vendin tonë.

Në një komunë ku ka rrahje të përditshme  në baza etnike, ku keni promovimin e urrejtjes dhe përçarjeve, në baza etnike ose fetare, a mund të prisni që ajo komunë të jetë funksionale, të ketë rrugë të pastra, të kujdeset  komuna për ajrin e pastër, gjelbërimin, edukimin e mirë të fëmijëve, shëndetin e mirë? A keni parë një komunë ku të rinjtë rrihen  çdo ditë, në autobusë, në stadiume futbolli ose në rrugë, ose në rrjete sociale, dhe më pas shihni të njëjtën komunë të përparojë … financiarisht, nga shëndetësia, shoqëria, të jetë e pastër dhe e shëndetshme për të jetuar, e dëshirueshme për të jetuar? A mundet dikush të më drejtojë në një komunë të tillë? Në botë, jo domosdoshmërisht në Maqedoninë e Veriut …

Mendoj se bëra më shumë se një aludim të qartë, më shumë sesa një krahasim të qartë. Një shoqëri ku nuk ka drejtësi shoqërore, ku njerëzit janë të varfër, ku mbaron muaji, në një shoqëri që nuk kujdeset për arsimin cilësor për brezat e rinj dhe në një shoqëri të drejtuar nga gjuha e urrejtjes në media dhe në rrjetet sociale, ku ka dhunë që shpesh përfundon tragjikisht midis të rinjve, sepse ata janë të ndarë në baza etnike ose fetare, në atë shoqëri nuk ka asnjë shqetësim as për mjedisin. Justshtë thjesht një frazë e thjeshtë. Prandaj, CIVILi ka vite që po përpiqet t’i konsiderojë këto gjëra në unitet. Vlerat e gjelbra, drejtësia shoqërore dhe anti-nacionalizmi janë tre mjediset e asaj që ne bëjmë në këtë projekt, dhe kjo është arsyeja pse ne duam të flasim për atë sot dhe këtu në Gostivar. Dhe gjithmonë, dhe kudo, kudo që të shkojmë, flasim për faktin se nuk mund të thuash që kujdesesh për mjedisin, ndërsa nuk kujdesesh që bashkësia jote të mos jetë në harmoni me komunitetet e tjera, dhe jo kujdes, sa më shumë që të jetë e mundur, që të mbizotërojë drejtësia shoqërore.

Kur themi drejtësi shoqërore, nuk do të thotë vetëm çështje sociale, sociale për të cilat duhet të kujdesemi, do të thotë gjithashtu arsim i mirë, shëndet i mirë, kulturë … Cilësia e jetës që do të përmirësohet, dhe do të ngrihet në nivele më të larta. Kjo do të thotë drejtësi shoqërore, dhe kjo është një pjesë integrale e asaj që nënkuptojmë me vlera të gjelbra.

Vlerat e gjelbra janë të pajtueshme, pra janë të përbashkëta me vlerat evropiane, vetëm në një nivel tjetër ato rrisin vlera të tilla si drejtësia sociale, por edhe drejtësia mjedisore, kujdesi për mjedisin, energjia e qëndrueshme, zhvillimi i qëndrueshëm. Në thelb është ideja jonë pse duam të promovojmë ato vlera, pse duam ta bëjmë atë në nivel lokal, me më shumë komuna. Z. Taravari deri më tani ka pasur vesh dhe kuptim për këto  pikëpamje të CIVILit, dhe ne besojmë se së bashku me administratën e Gostivarit, ne do të jemi në gjendje ta vendosim këtë në nivelin e promovimit të rregullt të vlerave të gjelbra në këtë drejtim. Sepse vlerat e gjelbra pa anti-nacionalizëm, dmth. vlerat e gjelbra nga njëra anë dhe shpërthimet nacionaliste nga ana tjetër – nuk shkojnë së bashku në një komunë. Një duhet të përjashtohet, në mënyrë që të mund të ecim përpara, në mënyrë që të mund të zhvillojmë vendin tonë, dhe kështu komunën tuaj këtu.