Kategoritë

PANEL Ademi: Me idenë për kryeministër shqiptar, BDI ia arriti qëllimit të mos flitet për krimin, korrupsionin dhe të mos kërkohet llogari

Në panelin e  CIVILit  “Analiza dhe vlerësime pas zgjedhjeve”, ekonomisti Visar Ademi thotë se në këto zgjedhje qytetarët treguan një mentalitet evropian, ndryshe nga më parë. Ademi vlerëson  se Lista e Votuesve duhet të pastrohet dhe të bëhet regjistrimi i popullsisë, në mënyrë që të dihet se sa banorë ka në vend dhe sa njerëz kanë të drejtë të votojnë, dhe se  duhen lista të hapura.

“Unë mendoj se LSDM ishte e fundit në vitin 2016 pa një program zgjedhor, ata thanë që ne jemi djemtë e mirë, na japin votën, sepse këta janë njerëz që vjedhin dhe që e bënë pallatin e partisë më të madh se institucionet dhe po, ata kishin të drejtë dhe hynë pa një program të madh. Unë mendoj që prej atëherë, një parti politike nuk do të kalojë tek qytetarët të fitojë votë pa ofertë. Kjo është treguar tani midis shqiptarëve dhe maqedonasve. Ky numër i njerëzve që nuk shkojnë në votime,  nuk shohin një ofertë të veçantë për të dyja palët. Duhet të dihet se shpifja nuk është një fushatë. Nëse hyni dhe thoni të gjitha të këqijat për palën tjetër pa punuar një kohë  për ti treguar ato projektet kapitale që do të rrisin standardin e jetesës së qytetarit, nuk do të kalojë dhe kjo është arsyeja pse njerëzit nuk shkojnë më në votime. Ata janë të lodhur, nuk janë të interesuar … Dhe nëse ata kanë një program, është  thjesht vetëm të  ngarkohen në faqet e tyre ose në Facebook. Dhe gjatë kësaj përmenden  që riciklohen  që nga viti 1992.

BDI luajti me shumë shkathtësi dhe mençuri, për mendimin tim, pavarësisht nëse është një mashtrim PR apo ndonjë bisedim i mëtutjeshëm me partnerin maqedonas, nuk e di, por mendoj se i ndihmoi ata shumë mirë të mos flasin për krimin, korrupsionin, njerëzit që ka 15 vjet që riciklohen , dhe që nuk bëjnë asgjë, për njerëzit që nuk dinë as shqip as maqedonisht, njerëz që nuk më përfaqësojnë mua si shqiptar, njerëz që nuk kanë bërë asgjë për Maqedoninë dhe për shkak të tyre 500,000 njerëz kanë ikur … Ata me shumë mjeshtëri nuk e diskutuan atë këto tema. Të gjithë rrëmbyen një kryeministër shqiptar dhe e humbën atë thelb, dhe ky ishte qëllimi i BDI – të mos kërkohet  përgjegjshmëri prej tyre për atë që është bërë dhe çfarë është bërë.

Unë jam një nga ata ekonomistë që mendon se Maqedonia nuk është e ndarë përgjatë vijave etnike, sepse ky model fiskal i ekonomisë që kemi zgjedhur është shumë i integruar në vetvete dhe nuk mund të ndahet. Për shembull, nëse  thoni se  shqiptari është keq në Gostivar, do të pasqyrohet, nëse maqedonasi  është  keq në Sveti Nikollë, edhe shqiptari  në Gostivar do të jetë  keq, i tillë është nënqielli ynë politik dhe modeli ekonomik.

Nuk mendoj se Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa janë zgjidhja më e lumtur, por është një periudhë kalimtare për të arritur një alternative të tretë që do të fitonte BDI-në.

Tani, për shembull, unë nuk do të guxoja të formoj një parti politike, sepse BDI ka kapur institucionet në atë masë, sa që çdo mashtrim zgjedhor është një gjë normale për mua. Këtu shoh faj tek analistët e Maqedonisë, të cilët në të gjitha ato skenarë e shohin BDI-në si një faktor. Por është  fakt që votuesit shqiptarë janë futur në një situatë për të kërkuar nga BDI-së diçka që u takon sipas Kushtetutës, vlerëson Visar Ademi.

 

B.Jordanovska

Përpunoi: D. Tahiri

 

kamera dhe montazhi: Arian Mehmeti