Kategoritë

ZGJEDHJE Reflektor: Të gjitha informatat e nevojshme për iniciativat e CIVILit

Në vazhdën e zgjedhjeve, CIVILi i kushton vëmendje edhe gjuhës së shpeshtë të urrejtjes, dezinformatave dhe përhapjes së lajmeve të rreme në rrjetet sociale dhe portalet e Internetit.

Ekipi monitorues i CIVIL zbulon, arkivon  gjuhën e urrejtjes çdo ditë dhe disa prej tyre publikohen çdo ditë në platformën mediatike të organizatës.

Fushata kundër gjuhës së urrejtjes, dezinformimit dhe përhapjes së lajmeve të rreme mbështetet edhe nga video, reklama në TV, radio, gazeta dhe Facebook.

CIVILi e filloi nismën “Voto / Glasaj ” në mediat sociale, për të inkurajuar qytetarët të ushtrojnë të drejtën e tyre të votës dhe të shkojnë në votime në 15 korrik. Zgjedhjet na kapën në një kohë të pandemisë kur mbrojtja e shëndetit publik ishte një përparësi. Prandaj, CIVILi bën thirrje të votohet, por edhe për respektimin maksimal të masave të mbrojtjes nga koronavirusi në ditën e zgjedhjeve.

Figura të njohura publike, aktivistë qytetarë, aktorë, muzikantë, gazetarë kanë njohur rëndësinë e së drejtës së votës dhe pse pjesëmarrja në 15 korrik është e nevojshme dhe mbështeti nismën e CIVIL. Kështu, në këtë iniciativë u mbështetën: Pero Arsovski, aktor dhe mbështetës i madh i vlerave demokratike dhe evropiane, Dorina Ajdini, aktiviste civile dhe prezantuese e njohur televizive, Irena Sterijovska, regjisore dhe aktiviste, muzikantja Mirko Popov, i njohur edhe si PMG Kolektiv , Anita Latifi,  gazetare dhe aktiviste, Zoran Kardula, stilist dhe aktivist, Bubo Karov, artiste multimedia, Katerina Kolozova, profesore universitare dhe aktiviste qytetare, etj.

Ata, përmes adresave video, statuseve në Facebook, me kornizën në Facebook “Voto / Glasaj”, përmes ilustrimeve dhe mënyrave të tjera krijuese, i ftojnë qytetarët të dalin.

Përmes iniciativës së CIVILit, qytetarët mund të informohen për të drejtat e tyre dhe të gjitha aspektet më të rëndësishme të procesit zgjedhor, përmes uebfaqes së re VOTE, VOTE.CIVIL.ORG.MK.

Voto / Glasaj  është emri i ngjarjes në Facebook në faqen e internetit CIVIL, ku qytetarët mund të shprehin mbështetjen e tyre për këtë nismë të rëndësishme qytetare.

CIVILi u kërkon partive politike të respektojnë Kodin Zgjedhor, Kushtetutën dhe ligjet e Republikës së Maqedonisë së Veriut, dhe t’u përmbahen protokolleve dhe masave për mbrojtje kundër virusit korona.

Apelojmë te të gjithë vepruesit që të kenë kujdes gjuhën e urrejtjes, dhe jo vetëm gjatë proceseve zgjedhore, por edhe para edhe pasi të kryhen. Gjuha e urrejtjes në një shoqëri që synon civilizimin dhe vlerat evropiane, nuk guxon të jetë mjet i shprehjes, dhe duhet çrrënjosur. Gjuha e urrejtjes shumë lehtë kalon në veprime nga urrejtja.