Kategoritë

Masat e Qeverisë Shkurtohen pagat e funksionarëve, sigurohen për punëtorët e sektorit privat

Kryeministri teknik Oliver Spasovski ka thënë se koronavirusi ka ndryshuar jetën e qytetarëve.

Ai tha se qeveri ka ndërmarr hapat serioze siç ishte shpallja e gjendjes së jashtëzakonshme, raporton SHENJA.

“Masat e tilla dhënë rezultate, kemi rritje linear. Tani është e nevojshme që të ngadalësohet rritje që t’ju mundëoshet kushte mjekëve që të kujdesen për të gjithë qytetarët që janë të infektuar ose do të infektohen”, tha Spasovski.

Fronit jonë paralele është fronti ekonomik për ta penguar goditjen.

“Frontin po e hapim që ta siguromë buxhetin për çdo rast. Nëpërmjet masave të ruajmë aq sa mundet vendet e punës të qytetarëve. Në seancën e sotme kemi sjellur pakon e dytë të masave ekonomike për tu përballur me krizën. Janë masa të konsultuar gjerësisht me këshillin ekonomik pikërisht për këtë shkak”, tha Spasovski.

Ai tha se me masën numër një parashikohet ndihmë financiare për subjektet private të goditur nga  koronavirusi.

“Lëndë e kësaj ndihmë është pagesa për muajin prill dhe maj 2020 në vlerë prej më së shumti prej 14.500 denarë. Me masën përkrahet likuiditet i punëdhënësve nga sektori privat, gjegjësisht ulen shpenzimet e tyre në funksion të mbrojtjes të vendeve të punës dhe të punëtorëve”, ka thënë Spasovski.

Punëdhënësit duhet të plotësojnë disa masa për të kërkuar këtë ndihmë nga shteti.

“Punëdhënësit që do të marrin këtë ndihmë kanë për obligim të njëjtin numër të punëtorëve ta ruajnë në momentin e aplikimit ta ruajnë deri në shtator 2019”, tha Spasovski.

Kjo masë i përfshinë edhe mediat nga sektori privat me të njëjtat kushte.

Të gjithë zanatçinjtë, si automekanik, frizer, berberë, bukëpjekës të kenë qasje në këto masa do të sjellet masë.

“Subvencionim prej 50 për qind të kontributeve për rrogë. Për kompanitë e goditur, do të ketë 50 për qind subvencionim të kontributeve”, tha Spasovski.

Masa e dytë do të jetë ndihma për sportistët.

“Të gjithë punëtorët e punësuar në shoqatat sportive qeveria do të siguroj rrogë minimale prej 14.500 për muajin prill dhe maj”.

Masa e tretë, ndihmë për artistët.

“Për çdo 141 artistë do të sigurohet rrogë minimale për muajin prill dhe maj si dhe pagesë të kontributeve nga ministria e kulturës”, tha Spasovski.

Masa e katërtë, ndihmë për ata që kanë mbetur pa punë si pasoj e krizës.

“Kompensim prej 50 për qind nga rroga mesatare  e punëtorit në kohë prej gjashtë muajit”, tha Spasovski.

Masa e pestë, të gjithë funksionarët të zgjedhur dhe emëruar do të marrin rrogë prej 14.500 denarë. në prill dhe maj 2020.

“Të gjithë funksionarët në nivel shtetëror do të marrin rrogë minimale e llogaritur në dhjetor.

“Kjo do të thotë presidenti i shtetit, presidenti i Kuvendit, kryeministri, të gjithë ministrat, drejtor të institucioneve shtetërore, kryetar të komunave dhe të gjithë të tjerët”, tha Spasovski.