Kategoritë

PERSPEKTIVA 2020 Jovanoviq: Le të kthehemi te politikat ekonomike që funksionojnë për qytetarët, jo oligarkët

CIVIL Media bisedoi me Branimir Jovanoviq për mënyrën se si viti 2019 shkoi në nivelin politik dhe shoqëror dhe për ato që ai mendon se janë perspektivat për vitin e ri 2020.

Jovanoviq thotë se qeveria fillimisht ka punuar mirë, por në vitin 2019 bëri një hap të madh prapa. Jovanoviq tha se për shkak të tre çështjeve kryesore, qeveria dështuar në vitin 2019. Arsyeja e parë, sipas tij, është afera e “Reket, për të cilën ai thotë se zbulon të gjitha dobësitë në sistemin e drejtësisë.
“Kjo në fakt është gjëja më e frikshme në lidhje me aferën Reket, pasi tregon se qeveria nuk ka bërë pothuajse asgjë për problemin më të madh që ne kemi nxjerrë në pah në pesë vitet e fundit. Çështja e dytë është rezultati negativ me politikën e jashtme, pra me integrimin në BE. Ndoshta nuk është faji ynë, ne e bëmë pjesën tonë, por BE thjesht nuk e dha. Jam dakord me këtë, por mendoj se dështimi i integrimit në BE tregon një gjë tjetër, dhe kjo është se Qeveria gjatë dy viteve e gjysmë të fundit ka qenë e përqendruar plotësisht në politikën e jashtme dhe ka bërë pak për të adresuar problemet e brendshme që ishin më serioze sesa politika e jashtme ” thotë Jovanoviq. Ai shtoi një arsye të tretë për përmbysjen e politikave ekonomike që u zhvilluan në vitin 2019.”Një përmbysje e zëvendësimit të ish Ministrit të Financave Tevdovski, emërimi i pasardhësit të tij Angelovska dhe heqja ose ngrirja e taksës progresive. Shtë shqetësuese, sepse me të gjitha këto masa, qeveria duket se ende është në duart e oligarkëve, pasi pothuajse të gjitha qeveritë në 30 vitet e fundit në këtë vend, “shton Jovanoviq.
Sipas Jovanoviç, përparësitë për vitin 2020 duhet të jenë pikërisht zgjidhjet për këto tre probleme të mëdha.
“Është e qartë për mua se jo gjithçka mund të ndryshohet brenda natës dhe kërkon kohë, por ajo që dua të shoh nuk janë rezultatet, por vendosmëria për t’i zgjidhur ato probleme”, thotë ai.
Në lidhje me integrimin në BE, ai thotë se shteti duhet të punojë më shumë për çështjet e brendshme, siç janë funksionimi i institucioneve, arsimi, reforma shëndetësore, masat e ndotjes dhe më shumë.”Unë dua të shoh një kthim në rrugën e politikave ekonomike që funksionojnë për të mirën e qytetarëve, punëtorëve, të varfërve, të shfrytëzuarve, të shtypurve dhe jo politikave që i përshtaten oligarkëve, kompanive të fuqishme, kompanive të mëdha dhe komunitetit të biznesit”, tha Jovanoviq.

Maja Ivanovska
përpunimi i tekstit: Angella Petrovska
kamera: Arian Mehmeti
montazhi: Vlladimir Perçuklievski