Kategoritë

ZBULIM Gjendet varri i Kleopatrës

Pas kërkimeve shumëvjeçare zbuluesit kanë gjetur varrin e Kleopatrës, mbretëreshës së fundit të Egjiptit të lashtë. Sipas arkeologut, varri gjendet nën hijen e rrënojave të tempullit madhështor Taposiris Magna, 30 kilometra nga Aleksandria.

Gjithsesi, koordinatat e sakta po mbahen ende sekrete nga Zahi Hawass, egjiptologu më i famshëm në botë, i cili thotë se është i bindur që ia ka dalë të zbulojë vendin e saktë të varrosjes së një nga ikonave të Egjiptit të lashtë, që jetoi nga vitet 69 deri në vitin 30 para Krishtit.

“Jam shumë afër. Mendoj se vërtet e kam individualizuar. Jam në rrugë të mbarë dhe kam shpresa të mëdha se do ta gjej shumë shpejt”.

Me zbulimin e varrit të Kleopatrës mund të dalin në dritë edhe mbetje nga dashuria e saj e madhe tragjike dhe e fundit: Mark Antoni. Arkeologu i famshëm thotë se faza e gërmimeve është ndërprerë për momentin, pasi dhomat e varrit gjigant janë përmbytur nga uji dhe vetëm me largimin e tij mund shkohet më tej.

Sipas tij, gjetja e mumies së Kleopatrës mund të konsiderohet edhe si “zbulimi i shekullit”. Kjo do mund të jepte shpresë edhe për eshtrat e Mark Antonit, pasi mendohet se ata u varrosën së bashku, si simbol i sakrificës dhe dashurisë.