Kategoritë

PRITJE Edhe eurodeputetët presin ekstradimin e Gruevskit

Në seancën e djeshme plenare, me 62 vota “për”dhe pa diskutim, në mungesë të  partisë opozitare të VMRO-DPMNE-së, Kuvendi i Republikës së Maqedonisë e pranoi rekomandimin e Komisionit për Çështje të Rregullores, Imunitetit dhe Mandatit për marrjen e imunitetit të Nikolla Gruevskit, me kërkesë të gjykatës për shkak të caktimit të masës së paraburgimit për lëndët e Prokurorisë Speciale Publike.

Ekstradimin e tij, pas Maqedonisë e kërkojnë edhe eurodeputetët.

Kryetari Pavle Bogoevski  ishte i vetmi që u prononcua për këtë rast kërkoi përgjegjësi dhe përfundim të hetimit për arratisjen e Gruevskit.

Marrja e imunitetit të Gruevskit pason pas kërkesës së gjykatës për masën e arrestit për lëndët e PSP, “Trajektorja”, “TNT”, Titanik” dhe “Dhuna në Qendër”,  për të cilat ai është i akuzuar dhe do t’i gjykohet në mungesë.

Sipas vendimit në takimin e koordinatorëve të grupeve parlamentare dhe nënkryetarëve të Kuvendit, paga e Gruevskit do të ulet për pesë për qind me çdo tre mungesa nga seancat plenare. Atëherë u dakordua që pas kalimit të gjashtë muajve të mungesave pa arsye të Gruevskit, sërish të  vendoset në rend dite  marrja e mandatit të tij të deputetit.

Në prag të debatit dhe votimit për rezolutën e Parlamentit Evropian për Maqedoninë, politikanët e Maqedonisë dhe eurodeputet deklaruan se pritet që amendamenti në të cilin kërkohet ekstradimi i ish kryeministrit të Maqedonisë Nikolla Gruevski nga Hungaria, do të mbështetet nga shumica e eurodeputetëve.