Kategoritë

KUVEND Zaev: Do të diskutojmë për Qeveri e cila do të punojë për të gjithë qytetarët

Kryetari i LSDM, Zoran Zaev, sot pas seancës së parë konstitutive të Kuvendit të sapoformuar të Republikës së Maqedonisë së Veriut, iu drejtua qytetarëve dhe përfaqësuesve të mediave në foltoren e Kuvendit.

Të nderuar qytetarë, të nderuar përfaqësues të mediume,

Sot kemi fituar Shtëpinë të re të demokaracisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe të të gjithë qytetarëve të Maqedonisë. Kuvendi ynë sot e mbajti seancën e parë konstitutive me pjesëmarrje të deputetëve të popullit të cilët e shprehin vullnetin e qytetarëve që votuan në zgjedhjet parlamentare më 15 korrik.

Në emër të LSDM, koalicionit MUNDEMI dhe të të gjithë 46 deputetëve  tonë të zgjedhur, edhe një herë u falënderoj qytetarëve për kapacitetin demokratik dhe përgjegjësinë që u demonstruan  në zgjedhjet – dhe edhe njëherë ju bind se 46 deputetët tonë, dhe jam i sigurt se ka edhe shumë deputetë në këtë përbërje – bashkë do të tregojmë përgjegjësi edhe më të madhe ndaj popullit  dhe shtetit tonë – do të ndërtojmë parlament të pavarur – do ti përfaqësojmë para së gjithash interesat e qytetarëve dhe shtetit, para interesave partiake – do ti shërbejmë popullit!

Shteti i përket të gjithëve në mënyrë të barabartë. Shteti është përgjegjësia jonë e përbashkët. Me këtë kauzë, sot ne jemi të përkushtuar të ndërtojmë një parlament të pavarur dhe të përgjegjshëm, një shtëpi e vërtetë e demokracisë.

Kjo shtëpi e përbashkët e jona do të zgjedhë edhe Qeverinë e ardhshme demokratike, politike, përgjegjëse, Evropiane. Që nga sot, ne po fillojmë negociatat për një mandat të ri katër vjeçar, të plotë të një shumice  të qëndrueshme në Kuvend, një shumicë që do të na sjellë një qeveri të qëndrueshme dhe të përkushtuar katër vjeçare, e cila është e gatshme për të punuar.

Ne do të flasim ekskluzivisht për formimin e një qeverie që kujdeset për të gjithë qytetarët në mënyrë të barabartë, pa asnjë paragjykim etnik ose nacionalizëm, qeveri që nuk ka dilema kur bëhet fjalë për rrugën tonë të përbashkët të quajtur “Maqedonia e Veriut  – Një shoqëri për të gjithë”.

Ne do të flasim për një Qeveri që është e vendosur dhe që do të luftojë krimin dhe korrupsionin në të gjitha nivelet – të gjithë do të mbajnë përgjegjësinë e tyre, pavarësisht nëse vjen nga një parti, një bashki, një institucion, pavarësisht nëse është një ekspert, zyrtar, i njohur apo i panjohur.

Ne do t’i kushtojmë vëmendje të veçantë pjesës për pastrimin e gjyqësorit dhe kontrollimin e origjinës së parave dhe kapitalit të secilit zyrtar, përmes një sistemi që bashkërisht do të biem dakord.

Ekologjia, mjedisi i pastër dhe i shëndetshëm, eko gjendja do të jenë një nga temat më të rëndësishme që do të trajtojmë.

Palët e interesit të ardhshëm në Qeverinë e re do të duhet të jenë të përgatitur për një reformë serioze të administratës publike – ne po flasim për një ndryshim që do të sjellë shërbim efektiv për nevojat e qytetarëve, por edhe një ndryshim që do të zvogëlojë vëllimin e administratës me 20%. Ne po flasim për një numër më të vogël të ministrave dhe racionalizimin e shërbimeve publike, por edhe për një numër më të madh dhe shërbime më të shpejta për qytetarët.

Më në fund, Qeveria për të cilën do të diskutojmë, në radhë të parë të axhendës së saj evropiane dhe qytetare, do të ketë EKONOMINË  E RE TË  MAQEDONISË. Parimet kryesore janë: pagat për të vazhduar të rriten, për të investuar në të rinj dhe zhvillim të balancuar rajonal, për t’u kujdesur të veçantë për qytetarët më të varfër dhe për të ofruar mbështetje të vazhdueshme për sektorin privat vendas. Forcimi i standardit ekonomik të të gjithë qytetarëve do të jetë imperativ i qeverisë së re.

Në këtë moment, ne po fillojmë me bisedime serioze të vendosura mbi parime serioze që do të na sjellin një Qeveri serioze dhe të përkushtuar – një qeveri që po ecën përpara përpara në rrugën evropiane, d.m.th një qeveri e përkushtuar për ekonominë dhe drejtësinë. Një qeveri që hap negociatat e anëtarësimit me Bashkimin Evropian dhe një qeveri që me secilin kapitull të ri të hapur të negociatave do të prezantojë standarde të reja evropiane për një jetë më të mirë, këtu në vendin tonë të bukur.

Qytetarët kërkuan, ne do ta dorëzojmë.

Unë pres që për  10-15 ditë do të kemi një rezultat nga këto negociata dhe se shumë shpejt do të ngremë institucionet e Maqedonisë  me kapacitet të plotë të merren me sfidën më të madhe, armikun e padukshëm KOVID-19. Para nesh është vjeshta që sjell një vit të ri shkollor, një sezon të ri ngrohjeje, sfida të reja për spitalet – para nesh është një luftë e përbashkët për shëndetin publik dhe përparimin ekonomik.

Na presin dy herë më shumë edhe punë më e mirë- me angazhimin e secilit prej nesh, jam i bindur që së bashku, me përgjegjësi dhe përkushtim – Do të kemi sukses! Sepse ne me të vërtetë mundemi – mund të bëjmë më shumë dhe më mirë!