Kategoritë

DREJTËSI Dëbohet nga Hungaria Universiteti i Sorosit nga ana e Orbanit

Universiteti i Evropës Qendrore, i themeluar nga miliarderi George Soros, njoftoi të hënën se ishte detyruar të largohej nga Hungaria pas “një dëbimi arbitrar”, që shkelte lirinë akademike dhe konfirmoi planet për të hapur një kampus të ri në Austri.

Deklarata e CEU është kulmi i një përpjekjeje të gjatë mes Soros, i lindur në Hungari, por me shtetësi amerikane, i cili promovon shkaqe liberale nëpërmjet bamirësisë së tij, dhe qeverisë nacionaliste dhe anti-emigrant të kryeministrit Viktor Orban.

Për gati tre dekada, CEU ka qenë një portë në Perëndim për mijëra studentë nga ish-komuniteti lindor komunist, duke ofruar programe të akredituara në SHBA në një klimë akademike që sponsorizon mendimin e lirë.

Universiteti tha se do të linte Budapestin nëse nuk do të siguronte garancitë e lirisë akademike deri më 1 dhjetor.

“CEU është detyruar të largohet”, tha Presidenti i CEU dhe rektori Michael Ignatieff në një deklaratë. “Kjo është e pashembullt. Një institucion amerikan është larguar nga një vend që është aleat i NATO-s. Një institucion evropian është rrëzuar nga një shtet anëtar i BE. ”

“Dëbimi arbitrar i një universiteti me reputacion është një shkelje flagrante e lirisë akademike. Kjo është një ditë e errët për Evropën dhe një ditë e errët për Hungarinë, “shtoi deklarata e CEU.

Ignatieff tha në një konferencë shtypi më vonë se CEU kishte marrë një mirëseardhje “të qartë dhe pa ekuivoke” në Austri. Shtetet e Bashkuara thanë se ishin “të zhgënjyer” që CEU nuk ishte në gjendje të qëndronte në Hungari.

Komisioni Evropian, i cili e ka çuar Hungarinë në gjykatën më të lartë të BE-së mbi ligjin e arsimit që dëboi edhe CEU-në, dhe është ndeshur me Orbanin lidhur me çështjet e demokracisë, tha se ishte “shumë i shqetësuar”.

Ligji “duhet të kthehet në përputhje me ligjin e BE”, tha një zëdhënës i BE. “Tani i takon Gjykatës (e Drejtësisë së Bashkimit Evropian) ta qartësojë këtë çështje.”