Kategoritë

Anketë: Qytetarët dine të jetojnë bashkë, politikanët janë fajtorë për ndarjet etnike

Qytetarët e rëndomtë dine të jetojnë bashkë, mirëpo politikanët janë fajtorë për ndarjet etnike, ndarjet në shoqërinë tonë, vlerësojnë qytetarët e Shkupit, të cilët ekipi i CIVILit i pyeti a ka ndarje etnike, kush I shkakton ato dhe sit ë tejkalohen këto ndarje?

“Politikanët hyjnë në politikë me xhepa të zbrazët dhe dalin si milionerë. Dhe është e lehtë të manipulosh këtë popull të varfër dhe të vuajtur kur je jashtëzakonisht i pasur brenda natës. “Çdo ditë ne shohim se si ndodhin gjërat dhe si kursehen politikanët, dhe llogaria  paguhet nga njerëzit e thjeshtë,” tha një qytetar.

“Me ndarjet etnike vijnë gjëra të këqija, pse të mos jetojmë të gjithë së bashku kur të gjithë jemi mish e gjak. “Ne të gjithë duhet të jetojmë në harmoni, por ka karaktere të ndryshëm dhe ju nuk mund t’i pajtoni ata të jenë pikërisht ashtu siç dëshirojmë ne,” tha një qytetar.

“Njerëzit duhet të jetojnë ashtu siç kanë jetuar me vite, dhe ata që bëjnë ndarje etnike atje për disa interesa të tjerë do të vazhdojnë ta bëjnë këtë, sepse është nga një shekull dhe një shekull.” Por njerëzit kanë nevojë të jetojnë në harmoni. Unë jetoja në një lagje turke dhe të gjithë kemi qëndruar jashtë dhe si fëmijë kam mësuar turqisht. Sot rri me të gjithë, me të gjitha bashkësitë etnike dhe fetare dhe nuk kam ndonjë problem, gjithçka po shkon normalisht. “Jeta e njerëzve të zakonshëm nuk është problem, njerëzit e zakonshëm vendosin shpejt komunikimin, por dikush tjetër i bën ata të krijojnë urrejtje,” tha një qytetar.

“Urrejtja etnike do të kapërcehet nëse njerëzit e kapërcejnë veten e tyre, dmth. Nuk mendojnë vetëm për veten e tyre, por edhe për të tjerët,” tha një qytetar.

Një qytetar mendon se ndarjet etnike bëhen nga ata që hyjnë në një parti pa asnjë arsim dhe nuk dinë se çfarë është politika.

 

teksti dhe redaktimi: Dehran Muratov

kamera: Atanas Petrovski

fotografia: Xhabir Deralla

Kjo përmbajtje është pjesë e Nismës “Të Bashkuar në dallime” kushtuar promovimit të diversitetit si një avantazh, pasuri dhe cilësi e shoqërisë sonë. Nisma drejtohet nga CIVIL-i, me mbështetjen e Ministrisë së punëve të jashtme dhe për çështje evropiane të Dukatës së Madhe të Luksemburgut.